EL PORT DE SANT FELIU DE GUÍXOLS
ELS VELERS ITALIANS
Dels vaixells que arribaven a Sant Feliu de Guíxols entre 1929 i 1936 crida l’atenció la freqüent arribada de velers de bandera italiana. Eren de petit tonatge (unes 150 tones de mitjana) i una eslora d’entre 29 i 40 metres. Feien el recorregut costejant entre Italià i la península Ibérica, passant per França. El seu comerç era equivalent al que feien els velers balears i de Torrevella, és a dir, anant de port en port venent i comprant tot allò que podria ser comerciat.
Provenien de Sicília, Nàpols Salerno, feien escala a Bastia, on carregaven suro en panes, a Marsella, Port la Nouvelle, Palamós fins arribar a Barcelona.
La relació de la Costa Brava amb Itàlia venia de lluny. La relativa facilitat del viatge per mar entre els dos llocs facilitava l’intercanvi no només comercial sinó també social. Alguns oficis, com picapedres, llauners, eren exercits sovint per immigrants italians.
Aquests velers portaven suro en pannes provinent de Sicília i del sud de la península italiana. També les faves eren una mercaderia freqüentment descarregada. Cal dir que, als anys trenta, el suro de les Gavarres era ja insuficient per proveir les fàbriques de l’Empordà i en gran part s’importava, sobre tot de Portugal, d’Andalusia i d’altres indrets mediterranis, com Sicília, Sardenya, Còrsega i les muntanyes del nord d’Algèria, i del Marroc.
En quant a les mercaderies que s’emportaven, el producte estrella era el suro manufacturat, a voltes també serradures de suro i escorça per adobar. No s’hi especifica als documents consultats de quin arbre era aquesta escorça bona per adobar.
Una anècdota curiosa. El veler Mª Teresa, provinent de la vila siciliana de Termini Imerese va descarregar, el 27 de novembre del 1931, a més de panes de suro i faves, un ase de 150 quilos de pes. Ignorem si era un encàrrec o una venda sobre la marxa, tot i que és estrany que portessin l’animal a bord per si el venien.
Els noms d’aquets velers i motovelers son indicadors de la seva procedència. Beatrice, Giovannino, Francesco Primo, Citta di Souse, Gilda.
La més gran d’aquestes embarcacions fou l’Equitas, de 402 tones i 39 metres d’eslora, dimensions importants per un veler.
Malauradament no he trobat registres fotogràfics d’aquests vaixells.
Termini Imerese (Sicília)