EL RACÓ DE LA MEMÒRIA (9)

VAIXELLS DE BANDERES EXÒTIQUES  A SANT FELIU DE GUÍXOLS

En el transcurs de la vida portuària de Sant Feliu, i concretament en el període d’entreguerres, dos vaixells amb banderes de països llunyans atracaren al moll guixolenc per carregar rebuig de suro.

L’un fou el vapor de bandera d’Estonia MALL (entre 1919 i 1940 Estonia fou independent fins tornar-ho a ser en 1980) . El 26 d’abril de 1930 atracà al moll per carregar 580 tones de rebuig de suro amb destí desconegut (no consta als documents).

El vapor en qüestió es va construir en 1918 a les drassanes  USA de Seval SG Co Ltd. Desplaçava 2014 tones. Tingué diversos noms, diferents propietaris de varis paisos fins acabar la seva vida a Tanzània, desballestat a Dar es Salam  en 1957.

L’altre va ser el vapor japonès SAN FRANCISCO MARU, de 5864 tones. Construit a les drassanes Kawasaki en 1919. Va ser enfonsat per la Marina USA en 1944 en una operació contra la base japonesa de les illes Truk, al Pacífic. A Sant Feliu va carregar 600 tones de suro rebuig el 2 d’octubre de 1930.

En aquella època no era usual l’arribada de vapors d’aquestes banderes. Les més freqüents eren l’alemanya, britànica, francesa, italiana i nord americana. És per això que crida l’atenció aquestes dues visites.

     

Vapor Mall camuflat en la I Guerra Mundial                                  Vapor San Francisco Maru  imatge wrecksite
quan portava pavelló americà
imatge NavSource Naval History

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *