Benvinguts!!

Agam

Si t’agrada la mar i t’interesa la cultura marinera, ets com nosaltres i ens plau donar-te la benvinguda a la plana web de la nostra ASSOCIACIÒ GIRONINA D’AMICS DE LA MAR (AGAM). T’agraïm molt la teva visita.

Elementor #2304

DESBALLESTAMENT DEFINITIU DEL PAILEBOT JOSÉ MARIA MASIQUES

MALGRAT ELS INTENTS DE SALVAR-LO, EL DESBALLESTAMENT DEL PAILEBOT NOSTRAMO (EX-JOSÉ MARIA MASIQUES) ÉS JA UN FET, TOT I LA SORPRESA I INTENTS D’EVITAR EL FET DEL MUSEU MARÍTIM DE BARCELONA I DE L’EUROPEAN MARITIM HERITAGE. PUERTOS CANARIOS, L’ADMINISTRACIÓ COMPETENT EN L’AFER, HA TIRAT ENDAVANT. 

 FOTO (autor Daniel Oropesa puentedemando.com)

Elementor #2294

UNA ALTRE OPORTUNITAT PERDUDA

S’està procedint al desballestament del motoveler NOSTRAMO en un port de Tenerife. Aquest nom pot ser no us diu res però l’altre nom que va tenir aquest veler centenari JOSÉ MARIA MASIQUES probablement us digui quelcom més.

La naviliera barcelonina Masiques (José Maria Masiques, Hijos de J.M. Masiques) fou molt activa a començaments del segle XX transportant sobre tot sal i altres materials a dojo, amb els seus velers. Visitaven amb freqüència els ports de Palamós i Sant Feliu de Guíxols, en el transcurs dels seus viatges a ses illes i al llevant peninsular.

Un dels sobrevivents d’aquells velers purs fou el José Maria Masiques. Construït totalment en fusta el 1918 a les drassanes Cardona, va fer el cabotatge molts anys per aquella naviliera. Rebatejat com a Conquistador i posteriorment motoritzat, modernitzat i transformat en vaixell de lleure, batejat com a Nostramo, es dedicà a fer charters turístics per les illes Canàries.

Abandonat des de 2019 serà desballestat al no haver trobat cap institució que es vulgui fer càrrec del seu manteniment. Una pena que el patrimoni marítim tingui tant poques oportunitats de conservar els seus elements. Enveja far quan al visitar ports de països europeus molt més sensibles als valors històrics, sentimentals i culturals dels seus propis bens, admirem els vaixells centenaris, de vegades procedents del nostre propi país.

Elementor #2286

EL PARC EÒLIC MARÍ DEL GOLF DE ROSES

El golf de Roses és escenari de diversos projectes per instal·lar-hi un parc d’aerogeneradors. La controversia formada per aquesta noticia entre favorables i detractors de la iniciativa, fan que l’AGAM, sempre sensible a “tot lo mariner ” cregui convenient facilitar als afeccionats a la mar informació sobre aquests projectes.

Us oferim adreces per informació de les empreses interessades en la construcció. En una propera entrega publicarem adreces sobre estudis ambientals d’universitats sobre l’assumpte i també la opinió de sectors econòmics afectats, positiva o negativament, sobre la qüestió.

Fins el moment, agost 2022, s’han presentat quatre projectes de quatre empreses diferents. Són:

EÒLICA MARINA. PROJECTE TRAMUNTANA

IBERDROLA PROJECTE GAVINA

SAITEC  Med Float Pilot Parc

COBRA PROJECTE CATWIND

El mes adelantat és el Tramuntana. Podeu veure simuladors i informació a https://parctramuntana.com    https://parctramuntanapaisatge.com

El més modest és SAITEC amb no més 5 aerogeneradors. El més gran és el de COBRA, l’últim a arribar, amb una capacitat de 1200 MW.  Podeu informau-vos a elperiodicodelaempresa.com/cobra-salta-a-la-eolica-marina-en-espana-con-tres-grandes-proyectos-en-cataluna-galicia-y-andalucia. En relació a Iberdrola podeu fer-ho a  elperiodicodelaempresa.com/iberdrola-lanza-parque-eolico-marino-500-mw-cataluna

Elementor #2277

EN LA MORT DE JAMES LOVELOCK

El 26 de juliol va morir James Lovelock als 103 anys. Als que no us digui res aquest nom es tracta del creador de la teoria de Gaia. Aquesta controvertida teoria, breument explicada, ve a dir que la Terra es comporta com un ésser viu, evolucionant i canviant en funció del seu estat. És a dir, que reacciona a les accions que, de forma natural o no, experimenta.

En les seves declaracions, Lovelock deia que la Terra pateix una malaltia, els humans, que l’infecten i la degraden i que tard o d’hora reaccionaria, amb conseqüències negatives per a la nostra espècie.

S’estigui d’acord o no amb la teoria, aquest científic, força menystingut per la comunitat científica ortodoxa degut als seus orígens humils i a no haver estudiat en cap universitat de renom d’Anglaterra, ha estat determinant en la millora de tècniques de determinació de mecanismes d’autoregulació dels mars i sobre tot, per posar sobre la taula, ja des de l’època dels setanta, els perills que venien a sobre de la nostra terra, amb especial incidència en el canvi climàtic.

Com a amants de la mar, li hem d’agrair els estudis fets a bord de vaixells oceanogràfics, Shackleton i Meteor, en la dècada dels setanta, sobre emanacions gasoses dels oceans, de sulfur de dimetil i de CFC, tots dos molt importants envers el clima.

DESCANSI EN PAU

Elementor #2081

TROBADA AMB ASAME

El dissabte 4 de juny, ens varem trobar amb els membres de la Junta de l’ASAME, a L’Escala. Després de visitar el Museu de l’Anxova i de la Sal, dinarem tots plegats en un restaurant de la localitat empordanesa

Elementor #2056

PARTICIPACIÓ AL FESTIVAL PALAMÓS TERRA DE MAR

Els propers 14 i 15 de maig, l’AGAM estarà present al festival de Palamós, en un estand on es podran comprar llibres editats per l’associació, així com làmines de temes mariners.

Així mateix, l’Associació Gironina d’Amics de la Mar oferirà tallers de navegació bàsica el dissabte i diumenge de 11 a 12.30 h.

 

Elementor #2026

NO A LA GUERRA

L’AGAM s’adhereix al clam universal del

NO A TOTES LES GUERRES!!

a les imposicions, a les opressions i a la violència.

 Essent, la nostra, una entitat exclusivament marinera

i cultural, som gent de pau, gent de mar, de la mar

planetària que dóna vida a tots els pobles costaners,

els enllaça i agermana.

La salabror que ens impregna i el sol que ens il·lumina

són els mateixos aquí que a les altres parts del món.

Algun motiu tindria Déu per fer-lo rodó !