RACÓ LITERARI

25/06/2020By Administrador0 Comments3 Minutes

RESSENYES DE 2 LLIBRES INTERESSANTS

Dins de Racó Literari volem donar-vos informació sobre llibres que pensem us poden interessar.

És per això que aquesta setmana presentem l’obra “LLIBRE DE LA CORT DE LA MAR DE ROSES. Ordenacions, sentències i concòrdies sobre la pesca (segle XV)”. Editat el 2019 pels historiadors Marcel Pujol i Hamelink , membre del projecte de recerca Moviment i mobilitat a la Mediterrània medieval, i Alfons Garrido i Escobar, de la Càtedra d’Estudis Marítims de la Universitat de Girona i del Museu de la Pesca de Palamós.

Es tracta d’una obra en que s’hi estudien els conflictes, sentències i diversos problemes en que es trobaven els pescadors de Roses en les seves disputes entre ells i amb els veïns, sobre tot els de Cadaqués i amb les autoritats de Castelló d’Empúries, la capital del comtat.

La exhaustiva documentació estudiada en diversos arxius el fa un llibre amb un contingut informatiu molt interessant fins i tot avui dia, no només per la temàtica pescadora sinó també per les informacions que s’hi troben respecte les ordenacions administratives de l’època, les funcions de jurats, batlles, abats, els preus que es pagaven per cada tipus de peix, espècies que es capturaven, etc.

Si hi esteu interessats, el podeu trobar a la botiga del Museu de la Pesca de Palamós.

Un altre llibre interessant que us recomanem és “ELS VIATGES DEL CAPITÀ MOREU. Entre la dominació napoleònica i la insurgència americana 1808 – 1815”  de l’historiador mataroní Joaquim Llovet i Verdura (1921 – 2017). Llibre editat el 2008.

L’obra ens porta a l’època d’esplendor de la marina de vela catalana, en un temps convuls com era el de la Guerra del francès aquí i de les insurreccions de les colònies americanes allà. Amb ella viatgem a Mèxic, portant articles catalans diversos i retornem a Barcelona amb productes varis.

L’autor ens proporciona un exhaustiu inventari de mercaderies transportades, del repartiment de guanys entre els membres de la tripulació segons el seu rang, de les partions a la mota entre els vilatans de Calella, ens fa viure les escales interminables a Veracruz, esperant l’arribada de la plata que proporciona diners als ciutadans per comprar.

També dels jocs del gat i la rata amb els francesos i amb corsaris. Narra execucions dins la repressió de les autoritats espanyoles a Mèxic, la situació dels indígenes i mestissos, etc.

A més hi ha incloses làmines de l’època pertanyents al Museu Arxiu Municipal de Calella

Editat per Caixa Laietana, fou premi ILURO 2008

 

EL RACÓ LITERARI   GIRONA 22 DE JUNY DE 2020